(null)


INGREDIENSER 
4 portioner
  • 500 g kalvfärs
  • 4 st ägg
  • 2 dl vispgrädde 
  • 1 msk olivolja 
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar 
  • 700 g potatis 
  • 75 g smör
  • 250 g gröna ärtor
  • Rårörda lingon 
TILLAGNING 

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Skala potatisen och koka i saltat vatten.

3. Wallenbergare: Blanda färsen med äggulor, salt och peppar. Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning och blanda till en jämn smet. Forma 4 stora biffar eller 8 lite mindre biffar. 

4. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn wallenbergarna ca 2 min per sida. Sätt in stekpannan i ugnen eller lägg över wallenbergarna på ett ugnssäkert fat. Stek klart i ugnen i ca 10-15 min, beroende på storlek. Torka ur stekpannan.

5. Smält smöret i stekpannan. Låt stå och puttra tills det antar en gyllenbrun färg och får en nötaktig doft. Häll över de brynta smöret i en såsskål. 

6. Sjud ärtorna i vatten i en kastrull på spisen så att de blir varma. Sila av vattnet och lägg upp ärtorna i en skål.

Servera wallenbergarna med kokt potatis, ärtor, brynt smör och rårörda lingon.