- 500 g kalvfärs
- 4 st ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 msk olivolja
- 1,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 700 g potatis
- 75 g smör
- 250 g gröna ärtor
- Rårörda lingon
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Skala potatisen och koka i saltat vatten.
3. Wallenbergare: Blanda färsen med äggulor, salt och peppar. Tillsätt lite grädde i taget under kraftig vispning eller mixning och blanda till en jämn smet. Forma 4 stora biffar eller 8 lite mindre biffar.
4. Hetta upp olja i en stekpanna och bryn wallenbergarna ca 2 min per sida. Sätt in stekpannan i ugnen eller lägg över wallenbergarna på ett ugnssäkert fat. Stek klart i ugnen i ca 10-15 min, beroende på storlek. Torka ur stekpannan.
5. Smält smöret i stekpannan. Låt stå och puttra tills det antar en gyllenbrun färg och får en nötaktig doft. Häll över de brynta smöret i en såsskål.
6. Sjud ärtorna i vatten i en kastrull på spisen så att de blir varma. Sila av vattnet och lägg upp ärtorna i en skål.
Servera wallenbergarna med kokt potatis, ärtor, brynt smör och rårörda lingon.