

Denna tårta åt jag för första gången hemma hos svärföräldrarna för 22 år sedan! Då har jag något minne av att det var mandelspån på, men man kan ha vilka bär på som helst. Har ätit denna med hallon, jordgubbar, blåbär och vinbär!
INGREDIENSER
Marängbottnar:
- 4 äggvitor
- 3 dl strösocker
- 3 dl rice crispies
Vanilj/smörkräm:
- 4 äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 msk mjöl
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g smör
Täcke:
- 3 dl vispgrädde
- 1 ask hallon/jordgubbar/blåbär, röda vinbär
TILLAGNING marängbottnar
- Separera äggvitor från äggulor. Äggvitorna ska ner i en bunke, äggulorna i en kastrull.
- Vispa äggvitor och socker till ett "hårt" skum, man ska kunna vända på bunken utan att marängen rinner ut.
- Blanda sedan försiktigt ner Rice Crispies.
- Sätt ugnen på 125°C.
- Lägg bakplåtspapper på en plåt och smeta ut marängsmeten över plåten.
- Ställ in plåten i mitten av ugnen och låt gräddas cirka 60 minuter. Med varmluftsugn något kortare tid.
- Blanda äggulor med socker, mjöl, vispgrädde och vaniljsocker. Vispa ordentligt så inte mjölet klumpar sig.
- Värm försiktigt upp äggsmeten, under omrörning. Rör om tills smeten har tjocknat. OBS! Får ej kokas, så koagulerar äggulorna.
- När äggsmeten tjocknat, låt svalna något och sen lägger du tärnat smör i smeten och rör om tills smöret helt smält.
- När marängbottnen svalnat, dela den på mitten. Bred ut smörkrämen på ena maränghalvan och lägg sedan den andra maränghalvan över. Fram hit kan du förbereda tårtan dagen innan!
- Vispa grädden och smeta ut över marängtårtan. Dekorera med bär.
NJUT! HOPPAS DET SKA SMAKA!