
INGREDIENSER
Kotletter
- 500 g fläskkarré eller fläskkotlett
- 2 msk olivolja
- Salt & peppar
- 1 tsk Paprikapulver
- 2 buljongtärningar (kött/kalv)
- 1 liter vatten
- 1 gul lök
- 2 lagerblad
- 4-5 krydd- eller vitpepparkorn
Risotto
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
- 2 msk olivolja
- 3 dl carnaroli- eller arborioris
- 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
- 300 g kantareller
- 3 msk smör
- 2 dl riven parmesan
- salt och nymalen svartpeppar
TILLAGNING
Kotletter:
- Skala gul lök och skär i tunna skivor.
- Skär köttet i skivor.
- Fräs köttet i olja och lök tills köttet fått färg.
- Häll buljongtärningar, vatten, lagerblad och övriga kryddor.
- Låt köttet sedan stå och sjuda i 1 timme.
Risotto:
- Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen och håll den varm.
- Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg.
- Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
- Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen.
- Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna/tuggmotstånd.
- Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset.
- Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong.
- Smaksätt med salt och peppar.
HOPPAS DET SKA SMAKA