INGREDIENSER
- 1 vitkålshuvud
- 300 g blandfärs
- 1 dl kokt grötris
- 1 dl grädde
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk peppar
- 0,5 tsk riven muskotnöt
- 1 ägg
- 1 gul lök
- 1 dl ljus eller mörk sirap
- 800 g potatis
- Saltgurka
- Lingonsylt
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 1-2 msk vetemjöl
- Smör
- Kinesisk soja
TILLAGNING
- Skär bort stammen på vitkålen, lägg ner kålhuvudet i en stor kastrull, täck med vatten och låt koka försiktigt i 10 minuter så bladen lossnar lite lättare.
- Hacka och stek löken mjukt.
- Blanda färsen med ägg, grädde, ris och kryddor.
- Dra av bladen och rulla in färs i bladen och lägg dolmarna i en ugnsfast form.
- Sätt ugnen på 175° (varmluftsugn).
- Ringla sirap över dolmarna och sätt in i ugnen 50 minuter.
- Skala och koka potatis.
- Smält smör i en kastrull, tillred med mjöl och vätska. Krydda och fyll på med soja tills såsen tjocknat.
- Ta ut dolmarna när de fått färg. Om de får färg snabbt kan du lägga ett ark aluminiumfolie över den sista stunden.
Om du hellre vill steka dem i panna, stek i smör och sirap så de får fin yta och de smakar gudomligt!
Servera med brun/gräddsås, lingonsylt pch saltgurka!
HOPPAS DET SKA SMAKA